Творческа среща
с писателката Неда Антонова

Благодаря на нашия домакин РИМ - Враца за съдействието да осмислим по различен начин личността на великия Христо Ботев като се докоснем до една неповторима любов - любовта между него и Венета. Тази уникална възможност дължим на писателката Неда Антонова и нейния роман "Неговата любима". - С тези думи госпожа Любина Карамелска даде начало на творческата среща по повод 171 годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Неда Антонова е руски възпитаник, завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работи като журналист, писател и драматург. Автор е на 19 произведения - повести, романи и пиеси, но за нашия клуб по-специално място заемат нейните исторически романи: "Войната свърши в четвъртък", "Неговата любима", "Първият след Бога", "Съвършената преподобна Стойна" и "Царица Елеонора Българска".

Книгите й са превеждани на френски, руски, полски и чешки език. Неда Антонова е единствената писателка - носител на наградата "Златен меч" за най-добър разказ на списание "Български воин".

Нейната изследователска работа е свързана с часове, прекарани в четене на архиви, спомени, в издирване и срещи с наследници. Успява по неповторим начин да съчетае разкриването на историческото повествование чрез похватите на литературата и така помага на читателя да съпреживее историята, да провокира мисли върху поставените проблеми, да си зададе въпроси, които са свързани и с нашия съвременен живот, да търси промяната у себе си и път към духовността.

Срещата премина в творческа атмосфера: единадесетокласникът Джордж Петров поздрави писателката със свои стихове, които на два пъти му донесоха награда от ежегодния литературен конкурс "Живеем в земята на Ботев", а деветокласничките Гергана Николаева и Симона Вутова прочетоха откъси от книгата "Неговата любима" на Неда Антонова.

Учениците се интересуваха защо точно Венета и Ботев? Какво точно е провокирало госпожа Антонова да опише именно тази страна от живота на поета? С какво Венета се оказва неговата единствена любима, а не другите жени, които са се стремели към него?

Писателката получи думата, за да отговори на тези и други въпроси и да ни отвори една различна страница от живота на личността Христо Ботев. Интересната беседа провокира учениците да прочетат и другите романи на Неда Антонова и си пожелаха нови срещи с писателката, за да ги обсъдят.