Европейска нощ на учените

културното наследство на Европа

Благодарение на ентусиазираните ученици и техните учители Враца стана един от 12-те града в България, в които се отбеляза Европейската нощ на учените.

За пета поред година ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Дом на науката и техниката - Враца бяха организатори на „Европейската нощ на учените“. Mега събитието се провежда ежегодно в стотици градове в цяла Европа и има за цел да представи науката по интересен и интригуващ начин, както и да поощри младите хора да изберат научна кариера. И тъй като 2018 г. е обявена за Европейска година на наследството, темите бяха свързани с културното ни наследство.

Единадесетокласниците се заеха с организацията на събитието - сценарий, водещ, плакат за събитието, а Венелина Андреева, Преслава Христова, Цветомир Александров и Никола Узунов направиха презентация за живота и успехите на великия Мито Орозов. Изборът на тема не беше случаен, а свързан със 160 години от рождението на българския Хенри Форд.

Презентацията можете да видите тук.

Специален гост на събитието бе доц. д-р Нарцис Торбов, един от забележителните археолози от РИМ - Враца. Той сподели интересни факти, свързани както с последните открития, направени от археолозите, така и с открития, направени преди години, но прославили нашия край - съкровищата от Могиланската могила, Рогозен и т.н.