По стъпките на Ботев

Млади родолюбци

Учениците от 12б и 10в клас на ППМГ "Акад. Иван Ценов" бяха сред победителите от тазгодишното издание на конкурса „Най-патриотичен клас“ и получиха възможност да вървят по стъпките на великия революционер Христо Ботев. В рамките на двудневна екскурзия на 10 и 11 септември, те, заедно с възпитаници от СУ „Козма Тричков” и СУ „Христо Ботев”, посетиха Калофер - родното място на поета, Карлово, Сопот и Копривщица.

По време на пътуването учениците влязоха в ролята на екскурзоводи - всяка група представи историческа и туристическа информация за местата, които бяха посетени. От екскурзоводите в музеите учениците научиха факти, свързани с живота и делото на Ботев, Левски, Вазов, Каблешков, Бенковски, Дебелянов, Каравелов, които не могат да се намерят в учебниците по история или Уикипедия, но най-важното е, че активно участваха в беседите и задаваха много въпроси.

Ботевите поклонници имаха и още една задача - да обменят идеи помежду си и да предложат инициативи, свързани с градивното развитие на града, които да предоставят за реализиране на кмета на Враца.

На 13 септември младите родолюбци се срещнаха с кмета Калин Каменов, за да предложат различни инициативи и събития, с които да бъде популяризиран градът.

Снимки от посетените паметници и забележителности тук.

Снимки с емоциите на участниците в екскурзията тук.

Фотоконкурс
паметниците

Обявява се фотоконкурс на тема "Паметниците".

Условия

Всеки ученик може да участва с до 5 снимки.

Всяка снимка да бъде придружена от текст - с коя личност или събитие е свързан паметникът, кога и от кого е построен и т.н.

Отличените фотографии ще бъдат подредени в изложба, чрез която клубът ще се включи в честванията на Съединението на България и Обявяване независимостта на България през септември 2019 година.

Краен срок за изпращане на фотографиите - 01.09.2019 г.