Бележити българи,

свързани с Враца

Кой е българският Хенри Форд и защо е наречен така?

Много са жителите на града ни, които са оставили следа в историята, но един е... Мито Орозов. Прозорлив и честен, лишен от суетност, благороден, той вижда бъдещето в една индустриална България, в която има ред. Той е сред първенците на Враца, един от основателите на читалище "Развитие", председател на Популярната банка в града, спомоществовател.

За времето си този врачански фабрикант е безспорен авторитет - член на Софийската търговско-индустиална камара, председател на Врачанския съюз на индустриалците. Една личност с европейски мащаб, ум и знания, личност, за която Алеко Константинов възкликва: "Що е това Орозов? Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-н Орозов и пожелай да се народят в България повече такива труженици!".

Допир с врачанския майстор търсят и посланици на големия Хенри Форд с идеята заедно да правят коли. Самоукият индустриалец Орозов е един от участниците в Първото българско изложение в Пловдив през 1892 година, където получава златен медал. Отличие му носи и Първото балканско изложение в Лондон през 1907 година.

По повод 160 години от рождението му

в града ни беше представен биографичният филм „160 години безсмъртие“, заснет по идея на общественика Христо Илиев и представящ най-важните моменти от живота на Мито Орозов.

А в навечерието на 24 май бе открит бюст-паметник на фабриканта, направен само за 100 дни, след обявяване на инициативата. Средствата за построяването му са от дарения както на фирми, така и на частни лица.

Паменикът се намира в парковото пространство пред църквата „Св. Николай“ в центъра на града.

Кой е Мито Орозов в картини и слово

можете да видите в презентацията на Венелина Андреева, Преслава Христова, Цветомир Александров и Никола Узунов тук.