Момчето не си отива

Людмил Кирков

На 12 декември 1995 г. в София само на 61 години си отива Людмил Кирков.

Стоп!

На 24 май 2019 г. пред Дома на науката и техниката - Враца отново погледнахме в очите големия кинорежисьор и се поклонихме пред гения му, когато се наведохме да отпием вода от чешмата, построена в негова чест.

На събитието присъстваха кметът на град Враца, областният управител, председателят на общинския съвет, главният архитект, дарители и граждани на общината и

актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран във филма, сниман във Враца, „Момчето се отива“,

Идеята за създаване на паметника е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов и зам.-председател – Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.

Средствата за изграждането на барелефа са събрани чрез дарения на частни лица, сдружения, фирми и от проведени благотворителни инициативи в града.

Първата копка по изграждане на паметника е направена в Деня на народните будители – 1 ноември.

Автор на постамента е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника са изписани биографични и кинематографични данни за врачанина.

Кинорежисьорът е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.

Кой е Людмил Кирков за едно 18 годишно момиче през ХХІ век? Вижте тук.